Hulpmiddelen worden ingezet ter ondersteuning. Echter vaak nemen zij taken en functies over, waardoor we de kunst verleren (=functieverlies).
• Sinds het navigatiesysteem, weten we de weg niet meer zo goed.
• Sinds de mobiele telefoon, weten we bijna geen telefoonnummers meer.
• Sinds het gebruik van elektrische mobiliteitshulpmiddelen, ................
We bewegen minder! We kiezen voor algemeen gangbare oplossingen, zonder te realiseren wat de nadelige gevolgen op termijn zijn. Denk aan functieverlies en versnelde algehele conditie verlies.
Neem bijvoorbeeld het traplopen:
Wanneer traplopen een probleem wordt, heb je traditioneel 3 prijzige oplossingen:
1. Een traplift;
2. Het verbouwen van uw huis en beneden gaan wonen of
3. Verhuizen.
In alle drie de gevallen spreekt men van een vermijdingsgedrag, waarbij een versneld (bijna onomkeerbaar)functieverlies optreedt
Revalidatie en activerende beweegkuur van een fysiotherapeut kan deze functie behouden kunnen blijven en dat men langer thuis kan blijven wonen (eventueel met Easysteppers)
De tussenstap of Easysteppers:
Easysteppers zijn stevige tussentreden op de trap, waarmee de staphoogte wordt gehalveerd en de belasting op de spieren en gewrichten wordt verminderd. Deze oplossing is voordeliger dan de traditionele oplossingen. Bovendien blijven we traplopen (=functiebehoud) en tegelijkertijd aan de conditie werken.
Extreem steile trappen in Nederlandse huizen en de woning aanpassingen i.v.m. de vergijzing!
In de jaren 70 van de vorige eeuw was de levensverwachting ca. 70 jaar. Bovendien was het bijna een automatisme dat je met je 65e naar een verzorgingstehuis ging. In het verzorgingstehuis was alles gelijkvloers en werd iedereen, als in een 5 sterren hotel, verzorgd. Je hoefde niets meer te doen, hooguit je geraniums nog water geven en TV kijken.
De huizen werden ontworpen voor mensen tot deze leeftijd.
De meeste woningen werden voorzien van een trap, omdat de grondprijs te hoog is voor het bouwen van een bungalow. Bovendien zijn de trappen in Nederland veel steiler (met een optrede van 20,8 cm en bijna altijd met een draai) dan in het buitenland. Dat bespaart vierkante meters en drukt dus de kostprijs van de woning.
Omdat we gemiddeld 12 jaar ouder worden en het automatisme om naar het verzorgingshuis gaan met 65 jaar al lang vervallen is het (nieuw)bouwbesluit van het jaar 2000 aangepast en mag de optrede(= staphoogte) niet meer bedragen dan 18 cm bij nieuwbouw zoals in de omringende landen.
Traplopen doe je onbewust!
16 miljoen mensen in Nederland lopen dagelijks de trap. Als je vraagt hoe ze de trap oplopen en hoe ze de trap aflopen, kunnen de meesten dat niet uitleggen. Ik zie mijn zoon(21) altijd met 2 treden tegelijk de trap op rennen zonder de leuning aan te raken. Hij heeft voldoende kracht en heeft een goede balans. Hij wist 1 minuut later niet te vertellen of hij altijd met 1 of met 2 treden tegelijk de traploopt.
Wanneer tieners proberen trap te traplopen met 3 treden tegelijk, dan maken ze extra gebruik van de leuningen. Ze trekken zich eraan omhoog en/of om het evenwicht te bewaren. Traplopen met twee treden tegelijk lukt de meeste tieners zelfs om zonder steun van de leuning trap te lopen. De meeste (en gezonde) jongens lopen standaard de trappen thuis met 2 treden tegelijk.
Voor mensen, die 50 gepasseerd zijn, is het traplopen met twee treden tegelijk al moeilijker. Wanneer ze deze behendigheid demonstreren, maken ze vaker gebruik van de leuning omdat de beenspierkracht, conditie en vaardigheid minder is geworden. Je ziet daarom niet veel van de 50 plussers meer met 2 treden tegelijk traplopen.
Daar komt nog bij de veel 50 plussers, een start moment is van een of meerdere aandoeningen bijv: artrose, overgewicht, osteoporose, hart- en vaat ziekten, diabetes . Ca. 2 miljoen mensen hebben last van een vorm van reuma aldus het reumafonds en dit zijn meestal 50 plussers.
Pas wanneer er problemen ontstaan met traplopen, wordt men bewust van de looptechniek.
Wilt u uw spierkracht behouden? Dagelijks 3x traplopen voorkomt (fysieke) kwetsbaarheid!
Bij inactiviteit van 2 weken kan de spiermassa met 25 tot 30% afnemen aldus een onderzoek van de University of Copenhagen .
Indien u uw spieren 2 weken niet gebruikt bijv bij ziekte neemt niet alleen uw spiermassa af maar evenredig daarmee ook de spierkracht. Bij ziekte stopt u meestal direct met de fitness en fietsen, terwijl u doorgaat met traplopen(=trainen), tenzij u gelijkvloers woont of een traplift gebruikt.
Indien u gelijkvloers woont, dan bestaat de kans dat u ongemerkt verzwakt en kwetsbaar wordt!
3x per dag traplopen staat gelijk aan 1 uur fitness per week. Na een ziekte periode lukt het in elk geval nog om 2 keer trap te lopen. Indien men getraind is om maar 1 keer per dag trap te lopen, komt men maar tot de 9de trede van de 12 of 13 treden, na een ernstige ziekte periode. De valrisico's van vermoeidheid en duizeligheid zijn aanzienlijk hoger.
Door te blijven traplopen kunt u eventuele verbouwingen in huis voorkómen.
de impact van uw leefomgeving op uw gezondheid
Prof. dr. R.G.J. Westendorp, hoogleraar Ouderengeneeskunde, internist-ouderengeneeskunde en David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij het kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing, schrijven in hun boek: 'Oud worden in de praktijk': "Door iemand een traplift te geven ontneem je hem zijn dagelijkse fitness, Zo kan een traplift ervoor zorgen dat iemand veel eerder in een rolstoel terecht komt, omdat hij helemaal uit training gaat. Terwijl er alternatieven zijn.: Easysteppers. …. Hiermee kunnen mensen nog jaren uit de voeten. ".
Het idee van dit boek is: De omgeving bepaald je levensstijl en daarmee je gezondheid. Heb je een tuin dan moet je grasmaaien, Heb je een hond dan moet je deze uitlaten etc. Traplopen draagt bij aan je gezondheid lichamelijk en vooral ook geestelijk).
Dit betekent dat al gauw, na de installatie van de traplift, ook de badkamer en toilet aangepast moet worden!
Voor wie:
Neem bijv. mensen die moeite hebben met het optillen van de knieën. Een kleinere staphoogte zorgt voor een minder extreme en belastende beweging van het kniegewricht. U kunt zich tevens voorstellen dat kleine mensen hun gewrichten nog meer moeten buigen dan grote mensen. Kleine mensen zouden daardoor eerder in aanmerking kunnen komen voor de Easysteppers.
Een tweede trapleuning verhoogd de veiligheid. De functie van de leuning is voor het geval van onbalans en instabiliteit om u voor een val te behoeden en vooral NIET om u aan op te trekken!
Wanneer u de leuning(en) gebruikt om aan op te trekken is het risico om te vallen hoog en raden u contact op te nemen met uw fysiotherapeut.
Traplopen met Easysteppers is een symmetrische beweging; het maakt dus niet uit aan welke zijde van de trap de Easysteppers liggen, of aan welk been men meer klachten heeft.
Use it or lose it!
Met de Easysteppers maakt u minder extreme gewrichtsbewegingen en is het traplopen minder belastend voor de beenspieren. In tegenstelling tot de traditionele oplossingen blijft men bij deze manier van traplopen de vitaliteit, flexibiliteit, kracht en coördinatie behouden.
Met Easysteppers kunt u langer in uw eigen huis blijven wonen.
Lees ook de "marathon en traplopen" pagina! i.v.m. kwetsbaarheid en valgevaar en FIT-genoeg om thuis te kunnem blijven wonen en de "USE-IT or LOSE-IT" powerpoint presentatie over fysiek kwetsbare mensen die thuiswonen!
"Easysteppers;
Daar trap je van op!"
Posted 2 sept 2013 in Bewegingsinfo door Rianne